RING OSS 0500-49 90 00

info@knistad.se

Knistad 1 541 92 Skövde

Boka online Kontakt

Herrgårdsbloggen

Till bloggen

Billingesatsningen

Igår spenderade jag kvällen med att sitta på kommunfullmäktige

Som några av Er säkert läst så är jag inte så glad för att Billinge satsningen blandats ihop med Billingehus. Jag ser det som en snedvriden och osund satsning. Igår var det debatt i stadshuset och jag var där. Kände att jag måste följa med när jag har så mycket åsikter.

Nedan ser Ni en debatt artikel som jag skrev idag till SLA.

Ge mig 45 miljoner annars är jag inte med

Igår satt jag med och lyssnade på kommunfullmäktige när satsningen på Billingeaffären skulle debatteras. I dessa tider är det lätt att man går hårt åt politiker, vem det drabbar beror givetvis vad man själv tycker är rätt. Jag måste säga att jag i mellan åt satt och blev imponerad av våra förtroendevaldas arbete. Conny Brännberg var helt strålande och lyckades till och med leda ett så viktigt möte med glimten i ögat. Igår var det tydligt att alla inklusive Knistad Herrgård och jag vill att man tar vara på Billingen.  Nu har frågan trattats ner tydligt till två kärnfrågor. 1. Vad kostar detta totalt, vad mer behövs göras när man gör ett sådant stort ingrepp, vägar, bussar, eventuellt andra byggnader, tjänster. Slutar det verkligen på 150 miljoner eller kan det bli 250 miljoner 2. Skall kommunen verkligen blanda sig i och investera i privata företag. Vad alla än säger så är det absolut i gråzonen för kommunallagen. Det är långt ifrån självklart att detta kommer gå igenom och det kommer att överklagas, det är 100% säkert. Är det inte då bättre att verkligen säkerställa detta?

Att Billingehus kräver överpris/bidrag för att de skall satsa är inte bra, varken på kort eller lång sikt för Skövde. Jag tror att framgång för företag, föreningar, kommuner, familjer alla grupper av människor bygger på en tydlig värdegrund/kultur. Där många små och ibland stora beslut under en längre tid skapar trygghet och förståelse vilka spelregler gäller. Att man helt plötsligt kan betala 45 miljoner för något utan värdering och att det inte är något problem känns konstigt. Det är också tråkigt att näringslivsforum och flera andra stora företag i regionen tycker att detta är okej. Man säger att besöksnäringen är den viktigaste branschen samtidigt är man beredd på att ge enskilt stöd till en aktör? Hur skulle volvo reagera om man gav en kollega 1 miljard i stöd? Skulle volvo tycka att det var rimligt och bra för Skövde? Billingehus omsätter nämligen ca 40 miljoner, de får alltså en årsomsättning av kommunen i bidrag.

Många tittar bakåt i debatten, vad Arne Sandberg gjorde för att skapa Billingehus. Det Arne gjorde var att han donerade 17 miljoner till Billingehus, kommunen skapade vägar och parkeringar. Företagaren och visionären gav alltså för att få. Idag är det helt omvänt, First hotell har låtit en hel anläggning som är så viktig för Skövde stå och totalt förfalla. Man har bokstavligen sugit ut varenda krona av det Arne Sandberg skapade för att nu kräva för att eventuellt vara med att ge? I min värld skall kommunen vara med och skapa förutsättningar, företagen skall ta risken och därmed också vara berättigade vinsten. Tror man att man kan göra avsteg från denna ”kultur” så skapar man en oro. Vilka spelregler gäller? Hur skall jag göra ute på Knistad Herrgård, vi är väldigt konkreta med vår hus satsning – Äppelbyn. Vi bygger 27 hus som är de första i sitt slag. De första runda fastigheterna i Sverige, ritade av Jonas Bohlin en världskänd arkitekt. Vi har jobbat med en gemensam agenda med kommunen där området skall vara klart våren 2017. Beskedet jag fick förra veckan var att kommunen kan dra ut vatten och avlopp men de kan bara ta ett projekt i taget, vilket medför att vi kan få vatten först 2020? Kostnaden är 5 miljoner? Man kan vräka ur 45 miljoner för något som bara kommer vara en kostnad. Jag erbjuder Skövde kommun 27 inflyttningsklara villor, nationellt intressanta, där jag är helt övertygad om att det kommer vara intresse från människor som flytta till Skövde, men man har inte råd/tid att investera 5 miljoner som man får tillbaka direkt med anslutningsavgifter och sedan tjänar pengar på?? Jag har redan investerat 1 miljon i Äppelbyn, jag har tagit risken då borde kommunen skapa förutsättningar?

 

Nu löser vi allt ihop med riktigt duktiga tjänstemän på kommunen och med bra banker, men tyvärr tror jag att många ger upp i denna typ av frågor. Det är viktigt att man tar små steg hela tiden i en utveckling av en kommun. Man löser inte utvecklingen med en stor smäll som kan sätta all ”kultur”, Skövdeanda och företagande i gungning.

 

Mitt förslag är ge Bilingehus betalt det marken och badet är värt (max 5 miljoner). Skapa alla de fantastiska aktiviteter m.m. som är planerade (om det finns medel kvar till andra satsningar också såklart). Låt First hotell sköta sina egna affärer, om de inte kan finansiera sina affärer är jag helt säker på att den kommersiella världen kommer lösa detta. Någon kommer köpa Billingehus och ge det den omsorg och de investeringar som Billingehus borde fått under 17 år. Säger First hotell att de kräver 45 miljoner för att vara med i samarbetet, då är de inte rätt samarbetspart tycker jag.

 

Dan Persson

VD Knistad Herrgård