Mårten Gås-middag

Traditionen med Gåsamiddag fortsätter på Knistad Herrgård - den 10 november serverar vi en klassisk Mårten gåsmiddag på självaste Mårtensafton. Boka ett Mårten Gås-paket med övernattning och njut av en härlig middag.


Kom och avnjut gåsen i vår mysiga herrgårds-miljö ute på landet. Passa även på att boka ett övernattningspaket och njut av den klassiska menyn och övernattning i en av våra flyglar. På morgonen väntar vår härliga herrgårdsfrukost.

Mårtensafton är en högtid som firas den 10 november, ofta med gåsmiddag. Själva högtidsdagen var ursprungligen Mårtensmässan, 11 november. Högtiden firades förr i hela Sverige, men är i dag främst förknippad med Skåne. Högtiden firas på liknande sätt i Danmark (Mortens aften) och på kontinenten, främst i Tyskland. Mårten har fått sitt namn efter helgonet Martin av Tours.

På en klassisk gåsamiddag serveras svartsoppa som förrätt, därefter gåsen, och till sist skånsk äppelkaka som efterrätt. Denna meny skapades av krögaren på Piperska muren i Stockholm under 1850-talet. Kombinationen blev populär och övriga krögare var inte sena med att ta efter. Innan den klassiska mårtensmenyn kom till Skåne åt man lutfisk till förrätt följt av själva gåsen och avslutningsvis risgrynsgröt till efterrätt.

Knistad Herrgårds gåsamiddags-meny

Aptitretare på gås

Svartsoppa med krås, äpple och gåsterrine

Knaperstekt gås med rödkål, plommon, äpple och gåssky

Skånsk äppelkaka med kanelsås och vaniljglass

Middagen startar kl. 18,00 och kostar 575:- /pers

Boka gärna till vårt utvalda vinpaket för 395:-/pers

Gåsamiddagspaket med övernattning 1295:-/pers i dubbelrum

Endast 50 platser – så välkommen att boka redan nu innan det blir fullbokat.


Bokningsförfrågan Mårten Gås-middag

Ring gärna: 0500-49 90 00

Vi hjälper dig!