RING OSS 0500-49 90 00

info@knistad.se

Knistad 1 541 92 Skövde

Boka online Kontakt

Herrgårdsbloggen

Till bloggen

JONAS BOHLIN och Knistad Äppelby

Jag gör inget för pengar, jag jobbar för kärleken........

Jag gör inget för pengar, jag jobbar för kärleken. Det är en mening som jag aldrig kommer att glömma. Vår kända och otroligt karismatiska inrednings arkitekt Jonas Bohlin sa detta till mig när vi satt och åt lunch på Knistad en gång. På Knistad Herrgård har vi mycket konst, den mesta av konsten ägs av en annan fantastisk människa som heter Rolf Svensson. Jag, Rolf och en man som heter Lennart har pratat om att vi vill fortsätta utveckla konsten och kulturen på Knistad. Lennart hade bjudit in Jonas och det slutade med att jag och Jonas blev sittande och tog en lunch. Jag och Jonas är nog så långt ifrån varandra som man kan vara på ett sätt, Jonas räknade upp ett antal städer och kulturella platser som jag borde besökt eller skall besöka. Mitt svar var tyvärr nej på alla frågor, tillslut brast Jonas ut i skratt och frågade vart har du varit egentligen? jag svarade ja inte där du varit i alla fall. Vi pratade vidare och jag berättade för Jonas att jag hade ett spännande projekt med tomter som skulle styckas av och hus som skulle byggas. Jonas lyssnade och sa, Dan låt ingen klåpare leverera färdiga hus nu. Jag vill rita upp det där området. Jag svarade, Jonas jag har sett vad en stol du designat kostar på Bukowskis. Så vad kostar det inte då om jag anlitar dig att rita en hel by. Jonas svarade, jag jobbar inte för pengar, jag jobbar för kärleken. Jag svarade, är det kärlek du vill ha då skall du få så mycket du vill :).

Vi kom överens om att Jonas skulle göra ett första förslag. Förslaget blev precis så speciellt som Jonas rykte säger och projektet Knistad Äppelby började att ta form. Jag kan inte säga att jag och Jonas är nära vänner MEN för mig är han en speciell person som jag tycker mycket om. Vi har hunnit ha en hel del samtal om livet tillsammans och för mig är de otroligt givande. Vi är goda vänner och något säger mig att vi kommer bli riktigt nära vänner samtidigt som Knistad Äppelby växer fram.

Om Jonas Bohlin

Född i Stockholm 1953. Examen som byggnadsingenjör 1974 och som inredningsarkitekt på Konstfackskolan 1981 Jonas Bohlins känsla och förnuft i formgivningen har varit grunden för hans framgångar.

Det började med en sorts skandalsuccé med installationen på Konstfacks examensutställning 1981 med betongstolen ”Concrete”. Den var avsedd som en skulptur men blev tillverkad i begränsad upplaga och är idag ett samlarobjekt. Hans arbete spänner mellan möbler, belysning, glas, textil, konstföremål och installationer.

Jonas Bohlin startade sitt arkitektkontor 1983. Han var lärare på Beckmans Designskola sedan 1988 och nu även professor i inredningsarkitektur på Konstfackskolan, Stockholm. Han har fått ett flertal priser, stipendier och utmärkelser och har funnits med på utställningar över hela världen.

Jonas Bohlin och Äppelbyn

Förutom det som står om Jonas ovan blev han årets krogprofil 2014 för att han skapat inredningen till Stureplansgruppens restauranger. Han har gjort fantastiska restaurangmiljöer tex Luzette på centralstationen är magisk. Jonas har även ritat och skapat sitt egna hus på Värmdö som han fick rödfärgspriset för. För mig och Jonas är ändå Äppelbyn lite speciell det är första gången Jonas ritar hus som inte är till han själv och där privatpersoner skall bo.

För mig känns det otroligt att Jonas vill göra detta.