Herrgårdsbloggen

Till bloggen

Torsdag och hemma från Ryssland – Moskva

Roligt att resa och uppleva nya kulturer

Det är full fart på Knistad Herrgård och alla andra projekt som jag är inblandad i. Samtidigt har jag på kort tid fått många roliga inbjudningar. Under mina första två år på Knistad Herrgård tackade jag nej till allt. Det håller förstås inte i längden. Vi har nu riktigt bra koll på verksamheten och mina medarbetare är grymma, så jag tänkte jag skulle passa på att få uppleva lite själv och med familjen. Jag var bjuden till Moskva. Vi fick se en fantastisk match mellan Ryssland och Sverige, det var ett otroligt tryck i hallen. Sverige förlorade med 4-1. Vi besökte röda torget och fick se mycket sevärt såklart. Det som jag tar med mig från resan är två saker.
1. Moskva 12-13 miljoner invånare och det är status att köra bil. Helt galet, när man skall åka någonstans kan det ta mellan 15 minuter till 3 timmar. Det är en stad där saker faktiskt inte fungerar. När man som turist frågar, hur lång tid tar det, hur långt är det m.m. får man samma svar, ”Depends on the trafic”
2. Mitt i Moskvas centrum har Sverige köpt en tomt, jag tror att det var någon gång runt 50 talet. Under åren har platsen som tomten ligger på blivit mer och mer attraktiv. Idag finns alla ”hippa företag” och boenden runt denna tomten. Det är skyskrapor runt hela tomten. På tomten står det ett litet hus, som en typisk svensk stor sommarstuga inred med Dalahästar och annan klassisk svensk inredning. tomten har stor gräsmatta och fullt med blommor och häckar, tomten omges av ett träplank med en liten dörr och liten svensk fasadflagga. Vi var inbjudna av Svenska ambassaden och hockeyförbundet. Det var häftigt att stå på denna svenska tomt äta snittar och titta upp på skyskraporna. Ambassadfolket berättade att området är i dag så populärt att kvm priset för marken är högre än på Manhattan!