Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Bryggeriet i Götene- en del av matupplevelsen på Knistad

På Knistad Herrgård värdesätter vi råvaror från lokala producenter. Vi kallar dom våra Goda Grannar. En av dem är Bryggeriet i Götene

På Knistad Herrgård värdesätter vi att veta varifrån maten kommer. Det berikar och ger våra gäster en godare upplevelse. Därför finns i vår meny råvaror från ett flertal lokala producenter. Vi kallar dom våra Goda Grannar. En av dem är Bryggeriet i Götene. Deras källarlagrade ostar ligger oss varmt om hjärtat. De levererar inte bara delikata ostar till våra maträtter, utan finns dessutom presenterade i vår ost- och charkkyl. Där kan våra gäster när som helst köpa med en bit ost hem eller njuta av en smakbit till något gott att dricka i baren.

Vad är det som gör Bryggeriet i Götenes ostar så goda? 

De ger helt enkelt ostarna de bästa förutsättningarna att utveckla god smak.

Med lång erfarenhet av osthantering har Ulrika och Anders byggt upp sin småskaliga verksamhet sedan 2014. Men deras erfarenhet av ost sträcker sig långt längre än så.

                             ”Vi vill använda vår samlade kunskap om svensk hårdost, kopplat till ett stort engagemang för svensk hårdosttradition för att erbjuda ostintresserade vänner en godare smakupplevelse”, säger Ulrika, företagets affinör.

Det är framför allt det minskade utbudet av vällagrad svensk ost som har varit drivkraften för paret Åkesson. Eftersom mognadslagring handlar om att förstärka det som ystaren önskat i sin ostproduktion handlar det om att bygga goda samarbeten med producenter runtom i Sverige.

                             ”Som affinör med uppdrag att utveckla en god smakkaraktär måste du utgå från det som du får till dig. Det går inte att backa en påbörjad process eller korrigera en ystning som gått snett. Att mognadslagra ost i liten skala, som vi gör, är ett hantverk i sig”, förklarar Ulrika vidare.

Vad betyder Goda Grannar? 

Idag mognadslagras 10-15 olika ostsorter i de vackert välvda källarlagren i Götene. De har märkt ett ökat intresse för deras smakrika ostar. Verksamheten är fortsatt småskalig och sortimentet varierar beroende på efterfrågan och takten i mognadslagringen.

                             ”Vi gillar att samarbete med kunder som har känsla för det småskaliga mathantverket och som uppskattar inte bara det lokala utan god kvalitet. Konceptet Goda Grannar är ett välkommet initiativ som lyfter Skaraborg som destination för goda måltidsupplevelser i härligt avkopplande landsbygdsmiljö”, avslutar Ulrika.

 

Vid ett besök på Knistad Herrgård kan du ibland stöta på Ulrika när hon levererar ost eller i anslutning till någon marknad på gården. Har du en gruppbokning på Knistad kan vi tillsammans med Ulrika och Anders erbjuda en ostprovning som en läro- och smakrik aktivitet.

Affinörens ostfondue

Så här i vintertid passar det att bjuda på ostfondue. En schweizisk maträtt som verkligen sätter osten i centrum. Här tar vi ut svängarna smakmässigt med att sätta samman tre ostar. Ett tips är att riva osten istället för att tillsätta kuber som det står i många recept.
Tänk på att du behöver en ställning och en värmekälla på bordet för grytan.

Ostfondue (4 pers)
1 vitlöksklyfta att gnida in grytans botten med
2 dl torrt, friskt vitt vin
150 g vällagrad Grevé eller Herrgård
100 g Bryggeriets HAV/HAV mager
50 g Bryggeriets Alpost
Maizena
Gårdagens bröd (vitt)

Hetta upp vinet i grytan som du gnidit in med vitlök.
Tillsätt osten successivt och under omrörning på svag värme. När all ost är smält, dra grytan av plattan. Rör ut lite maizenamjöl med vatten och tillsätt till önskad konsistens.
Tärna brödet. Ställ grytan mitt på bordet under svag värmekälla.

Ostfondue är ett sätt att njuta av ost som inbjuder till gemenskap när man “lagar” och äter maten ur samma gryta. Även barnen tycker det är festligt!

Grevé och Herrgård är de svenska klassiska rundpipiga ostarna som har tydlig Emmenthalkaraktär. Därför är de föreslagna. Bryggeriets HAV har en del av samma nötighet men bär in en friskhet som möter vinet väl. Bryggeriets Alpost är smakförstärkaren som gör annan smaksättning överflödig.

Hjortcarpaccio med ostkräm

Carpaccio på hjort med ljuvlig ostkräm
(4 personer)
 
Ingredienser carpaccio
400 g halvfryst hjortfilé
40 g pinjenötter
30 g bryggerietsalpost
Basilikablad
1 msk olivolja
1 tsk balsamvinäger
flingsalt
nymalen svartpeppar
 
Ingredienser Bryggeriets ostkräm
(allt går inte åt, men den är även god som dressing till viltburgare)
100 g Bryggeriets Alpost
1 dl grädde
2 äggulor
2-2,5 dl rapsolja
 
Tillagning Bryggeriets ostkräm
1 Riv osten fint. Koka upp grädden. Ta kastrullen av värmen och rör ner osten så att den smälter helt. Låt svalna.
2 Häll ostblandningen i en mixer för stavmixer tillsammans med 2 äggulor. Kör igång mixern och tillsätt olja, lite i taget till en tjock kräm.
3 Häll i spritspåse och lägg svalt.
 
Tillagning carpaccio
1 Rosta pinjenötterna.
2 Skiva det halvfrysta köttet supertunt. Lägg upp vackert på tallrik eller serveringsfat. Sprid nötter och basilikablad över köttet.
Flaka ost över köttet (syns inte på min bild), men det ska vara med!
3 Droppa olivolja och vinäger. Lite flingsalt och nymalen svartpeppar därefter.
4 Spritsa slutligen den fylliga ostkrämen dekorativt med flera små toppar runtomkring köttet.
Alternativt servera ett nybakat rosenbröd till.