Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Att bygga en by, Äppelbyn av Jonas Bohlin

Knistad Äppelby är ett lysande exempel på hur idéer blir verklighet på Knistad. En markbit blir en by.

Från idé till försäljning av hus

I en markbit, som en kil mellan hål 6 och 7  på golfbanan såg Knistads ägare Dan Persson en möjlighet att skapa en bostadsområde. Idén föddes 2014.

Olika omständigheter förda honom samman med Jonas Bohlin. Jonas, en världskänd inredningsarkitekt och designer fick höra talas om idén och ett intresse väcktes. Jonas skapade Äppelbyn på pappret. Vackra ritningar illustrerade en by med runda tomter, hus med högt i tak och massor av äppelträd. I centrum för byn en samfällighetsbyggnad med Äppelmusteri och samlingslokal.

Innan planarbete kan påbörjas krävs en del utredningar av marken. Geotekniska analyser, arkeologisk utredning och en naturinventering genomfördes. Och ja här fanns faktiskt en forngrav som måste lämnas orörd. I ett senare sked kom en anvisning och strandskydd på den gamla branddammen som utgör vattenhinder på golfbanans hål 6 och grannarna som består av lantbrukare bad om buffertzon för sin åkermark så ingen skulle råka komma ut framför deras stora maskiner.

Slutligen gick detaljplanen igenom. Det har hunnit bli 2016.

Försäljning och Villa Aroma

Husförsäljningen startade och ett visningshus som byggdes i Äppelbyn.

Visningshuset och det första boningshuset stod klara vintern 2017-2018. Äntligen kund man gå in i och uppleva det vackra som ritats av Jonas Bohlin. Visningshuset var av modellen som döptes till Villa Aroma och på 117,5 kvm i ett plan. I ursprungsidén hade Äppelbyn fyra husmodeller och fyra kulörer. De tre lite större husmodellerna kom sedermera att strykas ur prospektet då det visade sig endast finnas intresse för just Villa Aroma. Husen målas i slamfärg för att förstärka den lantliga känslan och effekten är tänkt att vara den att dessa hus kan ha varit ekonomibyggnader på gården som senare gjorts om till ljusa fräscha bostäder. Takhöjden och de delvis fyrkantiga hängrännorna förstärker detta intryck. Villa Aromas planlösning har tyngdpunkten på de sällskapsytorna och lite mindre sovrum för att utvinna kvadratmetrarna optimalt till umgänge. Den stora innergården utgör ännu ett rum om sommaren och huset har flera utgångar till innergården och stor fönsterpartier som ger en känsla av att även altanen är en del av boytan.

Nuläget

I oktober 2020 är 13 av 20 tomter är sålda och delvis inflyttade. I mars 2021 är alla dessa klara och inflyttade.

Varken Dan Persson eller någon i personalen på Knistad hade byggt en by tidigare. Resan till vart projektet är idag har varit utmanande och lärorik men så roligt. Man kan nu se byn hus för hus bli bebodd och få liv. Fastighetsägarna som erhåller ett fritt medlemskap i golfklubben syns nästan dagligen på golfbanan eller när dom kommer in i herrgården och utnyttjar sin rabatt om 25% på allt som herrgården har att erbjuda.

Under sommaren 2020 planterades de första Äppelträden och faktiskt gav vissa av dom frukt redan första säsongen.

www.appelbyn.se