Psst! För att njuta av allt vår sida har att erbjuda så rekommenderar vi att du byter webbläsare. Här får du smidig vägledning: https://browsehappy.com/

Ta jägarexamen, så här gör man

Vad är jägarexamen, varför finns den och hur fixar jag den?
Kontakta oss

Vad är jägarexamen och varför finns den?

Kravet på jägarexamen infördes 1985. En godkänd jägarexamen är en förutsättning för att få lov att söka vapenlicens för ett jaktvapen. 1985 bestod teoriproven i två delar: teoretiskt grundprov och teoretiskt högviltsprov. Sedan 2005 finns bara ett teoretiskt prov. Jägarexamen består således i ett teoretiskt prov och praktiska prov i skytte. Teorikursen omfattar flertalet ämnen så som ekologi, viltvård och vapenkunskap för att nämna några. Praktiska prov omfattar bland annat säker vapenhantering och skytte i olika form. Proven är standardiserade och således de samma var du än gör din utbildning. Jägarexamenskursen kan genomföras i alla åldrar så vida du har fysiken att hantera ett vapen på ett säkert sätt.

Med en godkänd komplett jägarexamen har du sedan möjlighet att söka licens för ett jaktvapen hos polisen. För vapenlicens krävs att du är minst 18 år.

Kärt barn har många namn. Jägarexamen omnämns ibland som jaktexamen, jaktlicens eller jägarlicens men i dag är den korrekta benämningen jägarexamen och därefter kan du alltså söka vapenlicens.

 

Hur går jag tillväga

Utbudet av jägarexamenskurser är stort. Vilken typ av kurs du väljer är individuellt. Det finns allt från terminslång kurs till intensivkurs och gemensamt för dem alla är att du studerar mycket hemma och kommer få ett likadant prov i slutändan. Skillnaden är studietekniken, vill du ha tid med din lärare en timme per vecka i åtta veckor eller åtta timmar på två dagar? Inför en intensivkurs behöver du läsa in dig på litteraturen i förväg, under terminskursen läser du till exempel ett kapitel i vecka.

Kurslitteratur

På marknaden finns flertalet böcker och appar. Det är olika vilken litteratur de olika kurshållarna föredrar. Fråga vid bokning om litteratur ingår eller om du ska köpa detta själv och vilken. Jägarförbundets hemsida erbjuder mycket information, testa dig själv-sida och tips på appar.

Skyttet

Under din kurs kommer du får ett antal timmar övning på skjutbana med en kvalificerad instruktör. Det finns även så kallade ”torrövningar” som du kan utföra hemma helt utan ett riktigt vapen. Kom ihåg att bara för att du tagit jägarexamen är du inte en fulländad jägare. Skytteövning ska ske löpande genom din karriär som jägare.